Wie houdt u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?

 

Wassink Installatie. Precies.

Een milieuvriendelijk, gezond klimaat in De Zonnekamp in Zelhem

 

Onlangs is het volledig nieuwgebouwde pand van De Zonnekamp in Zelhem geopend. In de nieuwsbrief van De Zonnekamp is uitgebreid aandacht geschonken aan het milieuvriendelijk, gezond klimaat. Hieronder het interview gehouden met onze collega's Tim Zweers en Vincent Dahlhaus. Klik hier om naar de volledige nieuwsbrief te gaan van De Zonnekamp.

Een milieuvriendelijk, gezond klimaat
Behaaglijk warm in de winter, aangenaam in de zomer. Met dank aan de vakmensen van Wassink Installatie, is het heerlijk in de nieuwe Zonnekamp! Met projectleider Tim Zweers en adjunct directeur techniek Vincent Dahlhaus kijken we terug op het project.

Duurzaam comfort

In nauwe samenspraak met Bouwmanager Jaap Sprey en een gebruikersgroep, ontwierpen Vincent en zijn collega’s de installatie. Deze moest zo milieuvriendelijk mogelijk zijn, maar mocht absoluut niet tekortschieten op betrouwbaarheid, comfort en gebruiksvriendelijkheid. Er werd onder andere gekozen voor een warmtepomp. Met een slim natuurkundig proces, haalt de warmtepomp energie uit de buitenlucht. Die energie wordt omgezet in warm water dat door de vloerverwarmingsleidingen stroomt. Zo worden de villa’s duurzaam verwarmd. Pas als het in de winter onder de nul graden komt, springen de twee hoog-rendement CV-ketels bij. Naast de milieuvriendelijkheid heeft de warmtepomp een tweede voordeel: in de zomer kan hij gekoeld water door de leidingen in de vloeren laten stromen. Zo zorgen we er op warme dagen voor dat het binnen behaaglijk blijft.

 

Een gezond klimaat

Voor de villa’s wordt centraal een comfortabele temperatuur gekozen. Op hun eigen kamer kunnen bewoners die zelf bijstellen. Vincent: “Thermostaten kunnen zo veel tegenwoordig, dat ze steeds

ingewikkelder worden. We hebben daarom een speciale thermostaat voor de bewoners ontworpen die alleen de belangrijkste informatie geeft. Op het touchscreen staat een grote blauwe min en een grote rode plus. Daar kunnen ze op tikken, om hun kamer iets warmer of koeler te maken. Daarnaast zitten er handigheidjes in het gebouwbeheersysteem waarmee we Markenheem op afstand helpen om de omgeving gezond te houden. Stilstaand water van een bepaalde temperatuur geeft bijvoorbeeld risico op legionella. Dit moet voorkomen worden, zeker voor deze bewoners. Als het systeem merkt dat de wc lang niet is doorgespoeld, dan spoelt hij automatisch een keer door. Ook de

Een milieuvriendelijk, gezond klimaat ruimtetemperatuur en eventuele problemen kunnen we op afstand monitoren. Als er iets dreigt uit te vallen, krijgen we direct een melding en kunnen we adequaat reageren. En als een bewoner de temperatuur hoger of lager wil hebben omdat hij of zij het structureel te koud of te warm vindt, dan kunnen wij op afstand kijken op welke temperatuur de thermostaat staat en hem waar nodig bijstellen. Daarmee kun je mensen snel helpen.”

“Het zal met de nieuwe snufjes voor zowel de bewoners als voor de medewerkers wel even wennen zijn, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat dit gaat werken.”

Thuiskomen in comfort

Voordat de bewoners echt thuis kwamen, is het gebouw met haar installatie een aantal weken uitgebreid getest. Tim, die de werkzaamheden heeft gecoördineerd, is tevreden: “Omdat we alles

in nauwe samenspraak met Markenheem hebben gemaakt, klopt alles precies. De installatie is bovendien heel onderhoudsvriendelijk. Bij regulier onderhoud of eventuele problemen, kunnen we er goed bij. Bewoners hoeven we dus zo min mogelijk lastig te vallen.” Ook Vincent kijkt met een voldaan gevoel terug: “Omdat Markenheem zo betrokken was en heel open communiceerde, was het een fijn en bovendien constructief en kwalitatief sterk proces. Met Jaap klikte het goed en ook met de andere partijen binnen het bouwteam konden we het goed vinden. Er was vertrouwen in elkaar. Dat is in zulke processen erg belangrijk. Met een praktische focus werkten we direct met elkaar samen en stonden we voor elkaars ideeën open. Als je elkaar zo aanvult, dan zie je dat in het resultaat. We hopen dat we met onze installatie bijdragen aan het woonplezier van de bewoners.

We wensen hen heel veel woonplezier, geluk en natuurlijk comfort in hun nieuwe thuis!”

 

 

 

Ga terug