Wie houdt u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?

 

Wassink Installatie. Precies.

Duurzaamheid op elektrotechnisch gebied bij Wassink Installatie

 

Afgelopen zomerperiode zijn wij verhuisd naar ons nieuwe pand aan de Snelliusstraat 11 in Winterswijk. De nieuwe locatie is een stuk groter, wij hebben hierdoor meer ruimte gekregen. Naast gebruiksgemak gaan wij ook voor een duurzaam gebouw. We zijn trots op ons nieuwe kantoor: klik hier voor een foto-rondleiding door ons pand. Uiteraard hebben wij zelf de werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties in ons eigen pand verzorgd. We vertellen graag over de duurzame keuzes die wij hebben gemaakt. In dit artikel gaan wij dieper in op de elektrotechnische installaties. 

 

 

Zonnepanelen

Op ons dak hebben wij de maximale hoeveelheid aan zonnepanelen gelegd: maar liefst 296. De panelen op ons dak zorgen uiteindelijk voor opwekking van 70.000 kWh. Voor Wassink Installatie betekent dat we daarmee bijna alle energie opwekken dat nodig is voor de reguliere installatie. Ons kantoor is volledig energieneutraal. 

Voor de plaatsing van de 296 zonnepanelen op ons dak hebben we gekozen voor een oost-west opstelling. Dit heeft als voordeel dat er een langere periode zonne-opbrengst zal zijn. Niet zozeer in piekbelasting (dat zou zijn op het zuiden), maar wel in de tijdsduur gedurende de hele dag. De zonnepanelen komen hierdoor een langere periode in aanraking met de zon/daglicht, met als gevolg een maximale opbrengst. 

De energie die we opwekken (gelijkstroom) wordt omgezet door 3 Goodwy omvormers van elk 32 Kw. Een omvormer maakt de stroom geschikt voor ons gewone net (wisselstroom) van 230 Volt. 

 

 

Licht

Op alle kantoren hebben wij ledverlichting geplaatst. Wist je dat ledverlichting ongeveer 60% minder energie verbruikt dan een ouderwetse gloeilamp? In de lange gang hebben wij gekozen voor indirecte verlichting. Dat betekent dat de verlichting niet in het midden van het plafond geplaatst is, maar aan de zijkant tegen de muur aan. De verlichting schijnt op de wanden, in plaats van direct naar beneden de ruimte in. Dit creëert sfeer én dit is rustiger aan je ogenl

In iedere ruimte hebben wij dali-sensoren geplaatst. Deze sensoren meten in een ruimte het geluid, de temperatuur, de co2 én de lichtsterke. Voorheen had je voor ieder item een aparte sensor nodig. Het voordeel van een dali-sensor is dat deze de aanwezigheid meet in een kantoor middels geluid, en niet alleen de beweging meet. Hiermee voorkom je dat als je een tijdje aan je bureau zit te werken en niet beweegt, dat het licht dan uit gaat.

 

 

Magazijn en inbraakveiligheid 

Het magazijn is voorzien van led lichtlijnen van het fabricaat Norton. Deze lichtlijnen worden aangestuurd door onze werktuigbouwkundige installatie, gekoppeld aan de inbraakinstallatie. Dit wil zeggen dat de verlichting op het moment van een inbraakmelding aan gaat. Ook kunnen we verlichting aansturen met het in- of uitschakelen van zones. 

 

 

Kantoorfuncties

In de diverse kantoorruimten hebben we gekozen voor de nieuwe armaturen van het fabricaat Sylvania. Deze armaturen zijn allemaal regelbaar op basis van het Dali Protocol. In combinatie met de multisensoren is de verlichting middels aanwezigheid en een App aan te sturen. Voor de diverse ruimten hebben we verschillende setpoints ingesteld (Luxwaarde). Op basis van deze waarde zullen de armaturen zichzelf regelen. Dit houdt in dat bij veel daglicht de armaturen zullen dimmen, wat zorgt voor minder energieverbruik. Ook zal -bij de tegenovergestelde situatie- de verlichting zichzelf aanpassen aan het minimaal benodigd lichtniveau.

 

De uitvoeringsvorm van het fabricaat Sylvania betreft de OPTIX. Dit is een nieuw armatuur op de markt met specifieke eigenschappen zoals een hoog rendement, langere levensduur en lage led flikkering. Deze armaturen geven een rustiger beeld in de ruimte, het licht is beeldschermvriendelijk (geen weerspiegeling van het licht in het scherm) en vallen nauwelijks op in het systeemplafond.

 

 

Overige ruimten

De verlichting in de overige ruimten worden middels standalone bewegingsmelders (Theben) aangestuurd. Hiermee voorkomen we dat er onnodig verlichting blijft branden. Deze bewegingsmelders hebben een bijkomend voordeel, namelijk dat de aanwezige tijdsduur ingesteld kan worden. Dit betekent dat per ruimte ingesteld kan worden hoe lang het licht moet blijven branden, als er beweging is geweest.

 

 

Noodverlichting

Het pand is voorzien van noodverlichting van het fabricaat Hertek. We hebben de Wireless uitvoering geplaatst. Dit houdt in dat we middels een PC de diverse armaturen op afstand kunnen uitlezen en daarop het onderhoud baseren.

 

Energie Monitoring Systeem (EMS)

De huidige ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid stellen steeds meer eisen aan energiemeting. Het is belangrijk geworden om te weten welk vermogen op welke plek in het pand wordt verbruikt. Daarbij is energiekwaliteit belangrijk voor een installatie. Zodoende hebben we in de hoofd-verdeelinrichting en onderverdeelinrichtingen EMS meters toegepast. Ook de werktuigbouwkundige componenten zijn voorzien van energiemeters.

 

Deze EMS meters hebben we middels een M-Bus en een in-koppeling op het gebouwbeheersysteem geplaatst. Op basis van deze gegevens hebben we een overzichtelijk beeld van wat waar wordt verbruikt. Daar waar mogelijk kunnen we hierin sturen, om de installaties zo efficiënt mogelijk te laten functioneren met als uiteindelijk doel een zo min mogelijk energieverbruik. 

 

Klik hier om alles te lezen over de duurzame keuzes die wij hebben gemaakt op werktuigbouwkundig gebied. 

 

 

 

 

 

 

Ga terug