Wie houdt u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?

 

Wassink Installatie. Precies.

Duurzaamheid op werktuigkundig gebied bij Wassink Installatie

 

Afgelopen zomerperiode zijn wij verhuisd naar ons nieuwe pand aan de Snelliusstraat 11 in Winterswijk. De nieuwe locatie is een stuk groter, wij hebben hierdoor meer ruimte gekregen. Naast gebruiksgemak gaan wij ook voor een duurzaam gebouw. We zijn trots op ons nieuwe kantoor: klik hier voor een foto-rondleiding door ons pand. Uiteraard hebben wij zelf de werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties in ons eigen pand verzorgd. We vertellen graag over de duurzame keuzes die wij hebben gemaakt. In dit artikel gaan wij dieper in op de werktuigbouwkundige installaties. 

 

Luchtwarmtepompen met hoge temperatuur koeling en lage temperatuur verwarming

We hebben een all-electric installatie, dat betekent dat we géén gasaansluiting meer hebben. Er hangt zelfs geen cv-ketel meer in ons pand. Twee lucht-water warmtepompen staan op ons dak, die gebruik maken van de energie in de buitenlucht en deze energie overdragen aan het water waarmee ons pand verwarmd en gekoeld wordt. Door de toepassing van een warmtepomp met 4 wateraansluitingen is er altijd warmte of koude beschikbaar en kan er gelijktijdig verwarmd en gekoeld worden. Met dit systeem kan de gehele winter zonder actieve koeling de serverruimte op een gewenste temperatuur van 20 graden gehouden worden. De energie die nodig is voor de beide warmtepompen wordt opgewekt door de 296 zonnepanelen die op ons dak liggen. Klik hier voor meer informatie over de elektrotechnische installatie

 

 

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning

Middels een luchtbehandelingskast wordt 100% buitenlucht ingeblazen, die naar behoefte verwarmd of gekoeld kan worden. De luchtbehandelingskast is voorzien van een warmtewiel met vochtterugwinning die er voor zorgt dat ongeveer 80% van de energie in de afgevoerde lucht weer ten goede komt aan de ingeblazen verse buitenlucht. De kantoorruimtes worden individueel verwarmd of gekoeld met inductie-units. De luchtbehandelingskast blaast de gewenste ventilatielucht in de unit en deze zorgt er voor dat -door de ontstane onderdruk in de unit- de lucht in de ruimte begint te circuleren over een convector waardoor warm of koud water stroomt. Op deze manier ontstaat een comfortabel binnenklimaat.

 

 

Laagtemperatuur luchtverwarmers in magazijn

In plaats van gasgestookte luchtverwarmers hebben wij in ons magazijn gekozen voor laag temperatuur luchtverwarmers die aangesloten zijn op de luchtwaterwarmtepompen. Hiermee wordt een hoog rendement gehaald.

 

 

Gebouwbeheer systeem (Meten is weten)

In elke ruimte is een multi-sensor in het plafond geplaatst die temperatuur, CO2, lichtsterkte en geluid meet. Tevens is hier een dali-sensor en bewegingsmelder geplaatst waarmee de verlichting geregeld wordt. Alle kantoren kunnen individueel koelen of verwarmen en zijn aangesloten op een centraal systeem van waaruit alles bediend kan worden. Alle energieverbruiken zoals dat van de warmtepompen, luchtbehandeling verlichting, pv panelen etc worden gemonitord zodat er per onderdeel eventuele afwijkingen geconstateerd kunnen worden.

 

 

Nog meer optimalisatie

Middels screens die aan de binnenzijde van de ramen geplaatst zijn, wordt in de zomer de warmte buiten gehouden. In de winter zorgen de screens na werktijd voor een extra isolatie van het glas en wordt de warmte binnen gehouden. De screens werken op zonne-energie en gaan automatisch naar boven of beneden voor een zo optimaal mogelijke werking. Uiteraard kunnen de screens (tijdelijk) handmatig versteld worden.

 

 

Elektrotechnische installaties

Meer weten over de duurzame keuzes wat betreft elektrotechnische installaties? Lees dan dit artikel

 

 

Ga terug