Wie houdt u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?

 

Wassink Installatie. Precies.

Jarenlange samenwerking Kramp en Wassink Installatie

 

Kramp is ooit begonnen als kleine eenmanszaak en is nu uitgegroeid tot de grootste leverancier van onderdelen en accessoires voor de agrarische sector in Europa. In Varsseveld staat het hoofdkantoor waar meer dan 800 medewerkers werken en zo’n 500.000 producten direct vanuit voorraad de volgende dag geleverd worden.

 

Wassink Installatie is al jaren de adviserende installateur bij Kramp. We spreken met onze contactpersoon Jaap Wicherink, teammanager facilitair bij Kramp in Varsseveld. Hij is verantwoordelijk voor de onderhoud van het gebouw en de daarbij horende wet- & regelgeving en alle andere facilitaire zaken zoals schoonmaak, kantine en gebouwbeheer. Jaap vertelt: “Met zoveel medewerkers en verschillende producten heeft ons pand niet alleen een enorme omvang, maar zijn er ook verschillende klimaatwensen. Op kantoor bijvoorbeeld moet de temperatuur altijd goed zijn. In de expeditie staan de laaddocks naar buiten vaak open. Dit zorgt voor veel warmteverlies. Hier pakken wij de koeling en verwarming heel anders aan dan op kantoor”.

 

In dit artikel gaan wij dieper in op de installatie bij Kramp in Varsseveld:

  • Grondgebonden warmtepomp (WKO-installatie) voor verwarmen en koelen van de kantoren
  • Klimaatplafonds in de kantoren om het klimaat goed te beheren
  • Twee koelmachines en een extra back-up systeem om de serverruimtes te koelen
  • Luchtbehandelingskast en cv ketels om de afdeling logistiek te verwarmen en te koelen
  • Meerjarenonderhoudsplan voor het beheer van het financiële plaatje
  • Proactief en reactief beheer door Wassink Installatie

 

Grondgebonden warmtepomp (WKO-installatie) voor verwarmen en koelen van de kantoren

Een grondwarmtepomp haalt de energie uit de bodem. In de winterperiode gebruikt de warmtepomp de energie uit de bodem om het pand te verwarmen en in de zomer wordt het grondwater gebruikt om, zonder tussenkomst van de warmtepomp, te koelen.

 

Strenge wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving bepaalt dat het verplicht is om een energiebalans in de bodem te hebben. Dat betekent dat de hoeveelheid warmte én koude uit de bodem gehaald wordt, gelijk moet zijn. Dat wordt gerealiseerd door in de winter de warmtepomp zoveel mogelijk te benutten voor verwarmen van het pand. In de zomer heeft het pand tijdens hoge temperaturen namelijk een grote koelvraag waardoor er een warmte-overschot in de bodem is. Jaap vertelt: “Wassink helpt ons om ervoor te zorgen dat we in balans zijn. Dit is beter voor het milieu én voorkomt dat wij forse boetes ontvangen”.

 

Klimaatplafonds in de kantoren

Jaap vertelt: “Trots ben ik op het klimaatplafond dat wij in de kantoorruimtes hebben gerealiseerd. Ik weet nog dat in de tijd vóór het klimaatplafond dat het enorm tochtte. Zo erg dat ik de blaadjes van de planten soms heen en weer zag gaan van de luchtstromen. We hebben nu een fijn klimaat op de kantoren en -al zeg ik het zelf- weinig klachten van medewerkers.”

 

Koelmachines voor koeling serverruimtes

In ruimtes waar servers dag en nacht aanstaan om te zorgen dat alle computersystemen werken, moet flink gekoeld worden. Jaap: “Voorheen was er soms paniek als de stroom uitviel op momenten van grote hitte. Als onze 2 serverruimtes niet gekoeld worden dan kan het volledige it-systeem uitvallen. Voor ons betekent dat onze wereldwijde webshop dan niet meer werkt. Ons bedrijf draait op de webshop en de gevolgen van uitval zijn ondenkbaar. Samen met Wassink hebben we gezorgd dat dit nagenoeg niet kan gebeuren. Twee koelmachines staan hiervoor op het dak. In principe kan één koelmachine de koeling van beide ruimtes aan, de andere staat er als back-up. Daarnaast hebben we gezorgd voor split-units als extra back-up.”

 

Aanvullende koeling bij afdeling binnenkomende goederen

Op warme dagen in de zomer schoten de temperaturen in de expeditie enorm omhoog. Jaap: “Goede arbeidsomstandigheden vinden wij belangrijk. Daarom hebben we samen met Wassink een plan gemaakt om het klimaat in deze hallen te verbeteren. Naast dat wij gingen werken met afscheidingswanden hebben we -met plaatselijke aanvullende koeling op de inbound afdeling- het comfort in de zomer aanzienlijk kunnen verbeteren.”

 

Foto van de hal in aanbouw, de grootte is hier goed te zien.

 

Meerjarenonderhoudsplan

“Elk kwartaal heb ik samen met Martin van de afdeling Service en Onderhoud een afspraak om de onderhoudsrapportage te bespreken. De directie van Kramp wil van mij exact weten welke investeringen of kosten er het komende jaar aan komen, ook van het klimaatbeheersysteem. Door het maken van een meerjarenonderhoudsplan hebben wij hier heel duidelijk inzicht in.

 

Verder hebben we samen goede afspraken. Wassink weet van mij exact van welk type storingen ik graag -ook in het weekend- op de hoogte wil zijn, en van welke storingen zij direct kunnen oplossen zonder ons te informeren. Onze afdeling wordt hiermee enorm ontzorgd.”

 

Cv-ketels voor afdeling logistiek

 

Samenwerking met Wassink Installatie

Jaap vertelt: “De samenwerking tussen Wassink Installatie en Kramp bestaat al járen. Ik zeg bewust samenwerking, want zo zie ik het echt. Samen zorgen wij er voor dat we ‘in control’ zijn. Zorgen we voor een fijn klimaat. Zoeken naar verbeterpunten. Zorgen dat we energie besparen.

 

Aan de ene kant werken wij proactief samen met Wassink: zij geven advies over ons klimaatsysteem. Soms wordt een storing voorkomen omdat zij op voorhand al zien dat er een instelling gewijzigd moet worden. Aan de andere kant worden de servicetechnici bij Wassink direct gebeld als wij een storing hebben. De jarenlange samenwerking, de Achterhoekse mentaliteit en natuurlijk hun specialistische expertise maakt dat wij met Wassink samenwerken.”

 

 

 

 

Ga terug