Wie houdt u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?

 

Wassink Installatie. Precies.

Eerste vijf nul-op-de-meter sociale huurwoningen in Zeddam

 

Plavei levert vandaag in Zeddam de eerste vijf nul-op-de-meter sociale huurwoningen van de gemeente Montferland op. Wassink Installatie heeft hiervoor de werktuigkundige en elektrotechnische installaties verzorgd.

Een zogenaamde NOM-woning is een woning die net zo veel energie opwekt als de woning verbruikt, bij een gemiddeld verbruik. Dat betekent dat de energiemeter in de woning aan het einde van het kalenderjaar per saldo op nul kan staan. Hierdoor is de energierekening laag. Een NOM-woning heeft geen gasinstallatie. Dit betekent dat de woning niet aangesloten is op een gasnetwerk.

De vijf NOM-woningen in Zeddam hebben een installatie, die door middel van zonnepanelen energie opwekt. Een warmtepomp verwarmt de woning en het water. De huurders betalen een energieprestatievergoeding (EPV) aan Plavei om de extra investering die nodig is voor een NOM-woning betaalbaar te maken. 

Arjan ter Bogt, directeur van Plavei, is trots dat nu de eerste NOM-woningen worden opgeleverd en is erg benieuwd hoe deze zeer energiezuinige woningen worden ervaren door de bewoners. Daarom is Plavei een monitoringstraject gestart. “Plavei leert de bewoners omgaan met een nul-op-de-meter woning.”

Daarvoor is Robin Sommers verantwoordelijk. Sommers is projectcoördinator Duurzaamheid bij Plavei”, zegt hij. “Ik begeleid de bewoners bij de wijze waarop je het best in zo’n woning kunt wonen. Vaak is dat net even anders dan ze gewend zijn. Bijvoorbeeld omdat ze niet meer over een gasaansluiting beschikken. Daarnaast geef ik de bewoners inzicht in de energieopwekking van de woning en het energieverbruik. Ook geef ik ze tips waardoor zij extra kunnen besparen door dingen anders of slimmer te doen.”

Bron: Stem van Montferland.nl

 

 

Ga terug