Respect voor het verleden en nieuwsgierig naar de toekomst?

 

Wassink Installatie. Precies.

Historie

 

Familiebedrijven doen het beter

stempel_wassink_RGB294Wassink Installatie is een familiebedrijf met meer dan 100 jaar historie en ambities voor de toekomst. De vierde generatie heeft het roer overgenomen. Dat familiebedrijven het beter doen dan beursgenoteerde bedrijven, heeft recent onderzoek uitgewezen. Waarom doen familiebedrijven het beter? Ze werken van generatie op generatie. De ervaring van meerdere generaties telt. Kennis gaat niet verloren. Ze weten uit ervaring dat er goede tijden zijn en slechte tijden. Ze weten wanneer het slim is om de capaciteit uit te breiden en gaan zeer bewust om met investeringen. Doelmatigheid en continuïteit staan voorop.  

VAN 1913 TOT DE JAREN DERTIG

Wassink Installatie is in 1913 opgericht door D.W. Wassink, de overgrootvader van de huidige directie. Ooit is het bedrijf als smederij begonnen. Paarden beslaan en allerhande andere werkzaamheden voor de plaatselijke boeren vormde toen de basis van de werkzaamheden. Een uitbreiding volgt al snel met een winkel in haarden en kachels. Rond de dertiger jaren brengt Wassink voor het eerst een centrale verwarming op de markt. Destijds nog gestookt op olie en kolen. De tweede generatie; de heer J.H. Wassink, die het vak leert in Den Haag, is verantwoordelijk voor deze uitbreiding in het dienstenpakket. Het rekenwerk vindt plaats in de huiskamer en de klantenbezoeken legt hij per fiets af. Hoezo andere tijden?  

TOT DE ZEVENTIGER JAREN

Er komen naast cv-monteurs ook elektriciëns en loodgieters in dienst. Bovendien neemt het productassortiment flink toe. Het bedrijfspand aan de Ratumsestraat krijgt een extra verdieping tussen de begane grond en de zolder; een opmerkelijke verbouwing. Rond het vijftig jarig bestaan is het bedrijf gegroeid tot een allround installatiebedrijf met smederij en winkel.

JAREN ZEVENTIG TOT DE EEUWWISSELING

De focus van Wassink Installatie concentreert zich, onder leiding van de derde generatie, op de werktuigbouwkundige installaties, luchtbehandeling en constructiewerkzaamheden. Die strategie heeft tot gevolg dat de winkel en het elektra loodgieterswerk worden afgestoten. Ook de smederij verdwijnt. Niet alleen verhuist Wassink Installatie naar het nieuwe bedrijfspand aan de Ambachtsstraat in Winterwijk, ook is er behoefte aan een tweede vestiging. De overname van een installatiebedrijf in Doetinchem heeft het doel om de utiliteitsbouw, vanuit deze centrale plaats in de regio, beter te bedienen. Een volgende belangrijke ontwikkeling is het uitbouwen van de serviceafdeling. Zonder onderbreking is deze afdeling het gehele jaar door 24 uur per dag en 7 dagen per week actief voor zowel de particulier als de zakelijke klant. Een extra service die Wassink Installatie van groot belang acht. Een andere belangrijke stap is de overname in 2005 van een elektrotechnisch installatiebedrijf in Doetinchem.  

VAN 2006 TOT HEDEN

Niet alleen is in 2006 is de vierde generatie toegetreden tot het bedrijf, bovendien is het bedrijfspand in Winterswijk grondig gerenoveerd. In 2008 hebben de huidige directieleden, Anne Wassink en Derk Wassink het complete aandelenpakket verworven. Deze dertigers implementeren hun frisse ideeën vol verve in de organisatie. ‘Duurzaam ondernemen’ is, bij de vierde generatie, een prominente rol gaan spelen in het beleid. Dit betekent dat Wassink doorgaat met het zoeken naar het evenwicht tussen financieel economische resultaten, sociale belangen en het milieu, met daarin vanzelfsprekend u als klant en de kwaliteit vooropgesteld. De drie P’s (profit, people en planet) worden geoptimaliseerd, zonder de balans uit het oog te verliezen. Voorop staat dat niet alleen rekening gehouden moet worden met het ‘hier en nu’ maar ook met toekomstige generaties. Om op juiste wijze invulling te geven aan de veranderende rol in het bouwproces is Wassink Installatie veranderd tot een totaalinstallateur die meedenkt in het voortraject, de uitvoering kwalitatief verzorgt en de nazorg perfect regelt.